Tips voor een beter en betrouwbaarder WiFi-netwerk
- Ewout Kok
- 24 apr 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 mrt
WiFi is de dag van vandaag onmisbaar in het dagdagelijkse leven. Tegenwoordig kan bijna elk apparaat aangesloten worden op WiFi. De vaatwas, droogkast, televisie, geluidssysteem, thermostaat, parlofoon, robotmaaier, noem maar op.

Zal je binnenkort een nieuwbouw laten plaatsen of renoveren? Of je hebt een modem staan die WiFi uitzendt maar diagonaal aan de andere kant van het huis heb je geen ontvangst meer? Blijf dan zeker lezen voor enkele nuttige tips die heel wat frustraties kunnen voorkomen!
Het hebben van een modem die centraal gepositioneerd staat in het huis kan zeker voldoende zijn. Meestal is dit niet het geval en komt de coax lijn binnen van de straat in een uithoekje van het huis, bijvoorbeeld in de garage. Een provider plaatst daar dan ook de modem die de ethernetkabels van daar zal verspreiden en WiFi uit zal zenden.
Vaak zitten er heel wat muren tussen de plaats waar de modem staat en de andere kant van het huis. Door al deze muren, ijzer (gewelven) en andere materialen wordt het 2.4 en 5 GHz signaal zeer sterk afgezwakt. Zo heb je dus diagonaal de andere kant van het huis een heel slechte ontvangst.
Dit kan je oplossen door WiFi-antennes bij te plaatsen op elk verdiep van het huis, namelijk access points. Dit zijn antennes, die bij voorkeur, aan het plafond gehangen worden. Vaak zijn deze wit van kleur met een strak design en mengt zich dat in het plafond zodat dit een zeer minimalistische look heeft. Maar ook kunnen deze ergens op een kast gelegd worden. Een access point is zeker niet te verwarren met een WiFi-extender. WiFi-extenders zijn antennes die het al afgezwakt signaal oppikken, versterken en terug opnieuw gaan uitzenden. Zo gaat er heel wat signaal verloren. Een access point zendt zijn eigen vol signaal uit doordat hij door een ethernetkabel rechtstreeks van de modem zijn volle verbinding kan krijgen.

Wat voorzien bij een nieuwbouw of renovatie?
Zorg altijd voor voldoende UTP ingangen in elke kamer waar je dus met een ethernetkabel iets op kan aansluiten. Zo heb je de vrijheid om later nog extra toestellen te gaan aansluiten.
Indien mogelijk zorg je voor een 1 ethernetkabel dat centraal op elk verdiep uit het plafond komt. Wil je investeren in een degelijk WiFi-systeem dan kan je op elk verdiep een access point installeren die zijn eigen vol WiFi-signaal kan uitzenden. Het liefst zitten de kabels op elk verdiep recht boven elkaar. Zo zal je smartphone altijd het signaal oppikken van de dichtstbijzijnde access point.
Heb je een huis in de lengte? Dan kan je kiezen om 2 ethernetkabels per verdiep uit het plafond te laten komen.
Welke opties heb je in een bestaande situatie?
Kan je in opbouw een ethernetkabel bijplaatsen? Dan is dit altijd de beste optie.
Heb je geen enkele mogelijkheid om een ethernetkabel op de plaats te brengen waar je een access point had willen installeren? Dan kan je gebruik maken van een powerline. Die zendt het signaal via het stopcontact door gebruik te maken van de elektrische draden.
Als de voorbije opties niet haalbaar zijn kan je nog altijd gebruik maken van WiFi-extender(s). Dit zijn bakjes die op een specifieke afstand van elkaar geplaatst zijn en versterken het signaal van het bakje dat het dichtst na de modem staat. Vaak is dit beter dan niets maar de kwaliteit hiervan is soms twijfelachtig.
Conclusie?
Zorg er dus altijd voor dat alles bekabeld kan aangesloten worden. Deze methode omvat geen signaalverlies en zorgt voor de meest betrouwbare verbinding!
Bij vragen aarzel niet ons te contacteren!
Zonnige groetjes,
Floris & Ewout
Comments